lauantai 9. kesäkuuta 2012

Kesäinen mansikka-kermakakku

Kesäinen mansikkakakku on ihana klassikko. Tein sokerikakkupohjan taas kollegani vinkkaamalla ohjeella, jota en voi tarpeeksi ylistää. Aiemmilla ohjeilla sokerikakkuni lässähtivät aina, milloin enemmän milloin vähemmän, vaikka kuinka vaahdotin kananmunat huolella ja olin muutenkin tarkka. Tähän ohjeeseen siirryttyäni ei ole lässähtänyt kertaakaan! Kaiken perusta on aineiden punnitseminen lähes pilkuntarkasti, onhan leivonta puhdasta kemiaa. Vaaka on siis ehdoton! En tiedä mistä ohje on alunperin lähtöisin, mutta muistelen kollegani löytäneen sen MTV3:n blogisivuilta.

Sokerikakkupohja normikokoiseen vuokaan

n. 6 kananmunaa

sokeria

vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

Riko kulhoon n. 6 munaa, siten että munien kokonaispaino on n. 300-350 g, tämä ei ole niin tarkkaa. Tärkeintä on, että kerrot munien kokonaispainon 0,7:llä, jolloin saat tarvittavan sokerin grammamäärän. Lisää oikea määrä sokeria kananmunien joukkoon ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jauhoja sama määrä kuin sokeria ja mittaa joukkoon 1 tl leivinjauhetta. Kääntele jauhot varovasti taikinaan ja kaada seos voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Paista uunin alatasolla 180 asteessa n. 35-40 minuuttia.



Kostutus

maitoa

vaniljasokeria

Kun kakku on jäähtynyt, kumoa se vadille ja leikkaa leveyssuunnssa kolmeen osaan. Käytin tällä kertaa kostutukseen maitoa, johon olin lisännyt reilun teelusikallisen vaniljasokeria lasia kohden.

Vaniljainen mansikkatäyte

vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

tuoreita tai pakastemansikoita

Laitoin tähän kakkuun helpon mutta maistuvan vaniljamansikkatäytteen. Vatkaa n. 2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta sopivaksi ja lisää sekaan sulatettuja pakastemansikoita makusi mukaan (toki tuoreetkin käyvät).



Kermakuorrute ja mansikkakiille

vispikermaa

vaniljakreemijauhetta

tuoreita mansikoita

kakkukiillettä, esim. Dr. Oetker (ruokakaupasta)

Kun kakku on täytetty, levitä vatkattua kermaa sen päälle ja reunoille tasaisesti. Käytin kuohkermaa, johon lisäsin saamani ohjeen mukaan noin yhden ruokalusikallisen vaniljakreemijauhetta kahta kermadesiä kohden. Vaniljakreemijauhe tekee kermasta hieman tukevampaa ja kestävämpää pursotuksiin.

Kun kakku on voideltu tasaiseksi kermalla, on aika pilkkoa tuoreet mansikat halutun muotoisiksi. Asettele mansikat kakun päälle ja valmista kakkukiille ohjeen mukaan.  Valele mansikat tasaisesti kiilteellä (tähän kannattaa käyttää joko pientä lusikkaa tai esim. muovisutia), keskeltä aloittaen, ja laita kakku sitten jääkaappiin noin tunniksi hyytymään. Kokeilin nyt ensimmäistä kertaa ruokakauppoihin vastikään ilmestynyttä Dr. Oetkerin kakkukiillettä. Tuote pääsi suosikkeihini, sillä se oli erittäin helppo käyttää ja lopputulos hyvä!



Ylläolevaan vaiheeseen asti kakun voi hyvin tehdä jo tarjoilua edeltävänä päivänä.

Koristele kakku tarjoilupäivänä kermalla ja nauti kesästä!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti